Muziekcontracten

Bij MusicaJuridica BV kunt u muziekcontracten laten opstellen of op juridische merites laten controleren. MusicaJuridica verzorgt muziekcontracten en algemene voorwaarden voor producers, muziekuitgeverijen, labels en platenmaatschappijen, artiesten, componisten, arrangeurs, music startups, tekstdichters, omroepen (radio en televisie), leveranciers van achtergrondmuziek, importeurs van cd's en dvd's, social network sites, DJ-platforms, ontwikkelaars van innovatieve concepten op het gebied van muziek, gamedevelopers, popfestivals, filmfestivals en producenten van audiovisuele producties zoals reclamebureaus.

Live interview gegeven bij Angelique Houtveen op NPO Soul & Jazz (NTR), inzake het gebruik van samples door De La Soul (Me, Myself And I), muziekcontracten en online muziekexploitatieperikelen van Warner Music Group. Naar aanleiding van het artikel dat op 9 augustus 2016 in The New York Times verscheen inzake sample clearance en muziekrechten ('De La Soul’s Legacy Is Trapped in Digital Limbo').

Muziekcontracten, juridisch advies en muziekrechten

Bij juridisch advies inzake het vastleggen van muziekrechten in een muziekcontract moet u denken aan het maken van platencontracten, artiestencontracten, licentieovereenkomsten, distributiecontracten of een sync deal. Vaak bevatten dergelijke contracten een verdeling van de muzikale eigendomsrechten. Bij het vastleggen van afspraken over muziek in films en documentaires kunnen wij eveneens als klankbord of sparringpartner fungeren. Aan het eind van de onderhandelingen zetten we een en ander helder op papier zodat er geen misverstanden of conflicten over kunnen ontstaan. Wij stellen ook algemene bepalingen, opnamecontracten, muziekuitgave overeenkomsten, synchronisatiecontracten voor audiovisuele media, merchandise contracten, managementovereenkomsten en 360 graden contracten op.

De contracten kunnen worden gemaakt in het Nederlands, Engels en/of Duits.


Muziekcontracten | Muziekcontract Opstellen | Producercontract Checken

Muziekcontracten | Muziekcontract Opstellen | Producercontract Checken

Muziekcontract opstellen

Bij het opstellen of checken van een muziekcontract letten wij op een aantal belangrijke zaken. Voorbeelden van cruciale contractspunten zijn overdracht van auteursrechten en naburige rechten (rechten op de master), duur van het contract en het territorium. Ook bekijken wij of een overdracht van muziekrechten wel nodig is of dat een licentie voor bepaalde tijd volstaat. Daarnaast toetsen we de overeenkomst aan op dat moment geldende wetgeving dan wel de regels van het recht dat van toepassing is op het muziekcontract.

Producerovereenkomst Checken

Uiteraard kijken we ook naar opzegging: staan er in de producerovereenkomst, de labeldeal of het artiestencontract bepalingen die aangeven dat partijen op een fatsoenlijke manier uit elkaar kunnen zonder dat een gang naar de rechter noodzakelijk is, en wordt het platencontract of de muziekuitgave overeenkomst bijvoorbeeld beëindigd bij faillissement van het platenlabel danwel de muziekuitgeverij. We zorgen ervoor dat er een eerlijke herschikking van intellectuele eigendomsrechten plaatsvindt. Ook kijken we naar merkrechten rechten op de persona van de artiest. Tenslotte kunnen wij namens u de onderhandelingen voeren bij de totstandkoming van een 360 graden deal, een sample licentie of een managementcontract. Wij checken zowel overeenkomsten van filmproducenten als van music producers.

Teken nooit zomaar iets zonder het vooraf te laten checken door een gespecialiseerd jurist met kennis van zaken en ervaring met muziekcontracten! U wilt tenslotte zekerheid dat het goed zit met de muziekrechten en dat gemaakte afspraken daadwerkelijk worden gereflecteerd door de juridische documenten. Wij helpen u graag met het uitonderhandelen van uw overeenkomst totdat alle partijen akkoord zijn.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op of gebruik onderstaand contactformulier.  

Naam *
Naam