Het komt in de beste families voor...

Strijd over de muzikale nalatenschap van Johnny Hallyday

In deze blog bespreek ik kort een kwestie die momenteel speelt over de muzikale nalatenschap van de Franse Elvis, Johnny Hallyday. Bij de erven van deze onlangs overleden zanger is onenigheid ontstaan over de auteursrechten op de liedjes. Het conflict speelt tussen de weduwe Laetitia en kinderen Laura en David, die zijn voortgekomen uit een eerder huwelijk. Laura en David vragen een rechtbank in Parijs om voor recht te verklaren dat zij de enige rechthebbenden zijn. En daarmee de exploitatierechten bezitten. Dit op basis van een Frans testament.

Waarom ontstaat er ruzie over de erfenis?

Ruzie over een erfenis komt natuurlijk in de beste families voor. Als nabestaanden van supersterren vechtend over straat rollen dan pikt de media dat op. Het gaat om veel geld, om emotie en rouwverwerking, dat spreekt mensen tot de verbeelding. Daardoor heeft het nieuwswaarde.

In dit geval gaat het ook nog eens om tientallen miljoenen euro’s aan auteursrechten.

Read More

Strategic partnership Slijpen Legal en Juridisch Advies Voor Bedrijven

Strategische samenwerking

Nichekantoor Slijpen Legal en rechtskundig adviesbureau Juridisch Advies Voor Bedrijven sluiten een strategic partnership. Met deze samenwerking beogen beide bedrijven een synergie-effect te creëren op het gebied van outsourcing, kennisoverdracht, marketing, online presence en innovatie. Doel van de strategische samenwerking is het bewerkstelligen van een lange termijn win-win situatie.

Multidisciplinaire aanpak: kruisbestuiving van disciplines

De kruisbestuiving van disciplines die Slijpen Legal en Juridisch Advies Voor Bedrijven voor ogen hebben biedt kansen voor groei. Wij hebben een partnership gerealiseerd waarbij het cliëntenspectrum van de beide kantoren in combinatie met de juridische specialisaties elkaar complementeren en versterken. Waarbij het geheel meer is dan de som van de delen.

Read More

Content platforms (UGC), Value Gap en Digital Single Market

Online platforms, user content en het Europees copyrightpakket

Bij de oprichting van een internet start-up zoals een content platform komen een hoop zaken kijken. Neem bijvoorbeeld een online platform waarbij gebruikers muziek of video kunnen uploaden via een smartphone app. Vaak rusten er auteursrechten op die content. Nederlandse en Europese wetgeving stellen bepaalde eisen aan de eigenaars of beheerders van user generated content platforms (UGC's) met winstoogmerk.

Geen harde eisen zoals verbodsrechten of concrete vergoedingsaanspraken

De Europese Commissie is bezig aan de modernisering van het auteursrecht. Value gap en safe harbour problematiek worden aangepakt middels een copyrightpakket. Harde eisen zoals verbodsrechten of concrete vergoedingsaanspraken ontbreken momenteel nog in de auteursrechtenvisie van de Commissie. Handhaving van online auteursrechten geschiedt voorshands door belanghebbende partijen zelf of door rechtspraak van het Europees Hof van Justitie en niet proactief door wetgeving van Commissie. Een belangrijke doelstelling van de Digital Single Market is het verbeteren van toegang tot online goederen en diensten voor de consument.

Read More

Bloggen: hoe zit dat nu juridisch?

Blog over bloggen vanuit juridisch oogpunt

Bloggen is hot. Het is in. Het aantal bloggers in Nederland neemt hand over hand toe. We bloggen over kleding, filmpjes, muziek, de nieuwste technische snufjes en –you never would have guessed- óók over juridische aangelegenheden.

Waar de gemiddelde blogger dikwijls niet bij stil staat, zijn de juridische aspecten waarmee hij of zij geconfronteerd kan worden. Hoe zit het nu met het overnemen van andermans content (filmpjes, stukken tekst, foto’s), wat te denken van hyperlinken of embedden en kan men als blogger aansprakelijk gesteld worden voor de content van de blogs of het commentaar van lezers daarop?

mr. Suzan Slijpen legt het u allemaal uit, van auteursrechten tot citaatrecht en van bronvermelding tot blogging on the workfloor...

Read More

Apps: Enkele juridische aspecten belicht

Met welke rechten heeft een app-ontwikkelaar te maken?

Applicaties of ‘apps’ zijn in onze huidige maatschappij niet meer weg te denken. We communiceren massaal via Whatsapp, spelen Candy Crush Saga en we houden onze ‘volgers’ op de hoogte van ons dagelijkse wel en wee via Instagram. Daarnaast zien we dat een toenemend aantal bedrijven apps aanbiedt aan zowel medewerkers als zakelijke klanten.

App-ontwikkelaars spelen in op deze groeiende markt en de ene na de andere succesvolle app wordt gelanceerd. Maar welke juridische aspecten kleven er aan de ontwikkeling van een app? We zetten de belangrijkste juridische aandachtspunten hieronder voor u, de app-ontwikkelaar op een rij.

Read More